Marx, niestety trzeba kombinować. Ja jeżdze przed lub po godzinach pracy zakładu do którego należą te myjki albo myje samochód w krzakach i jadę tylko spłukać na myjkę (szampon mam z neutralnym pH i ponoć jest bezpieczny dla środowiska).
Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek
Zwiń
X
-
A w Lublinie na szczęście jeszcze kombinować nie trzeba Po prostu jadę na myję samoobsługową mam w bagażniku szampon, rękawicę i w zimie 2 5l butelki z wodą , oraz własne wiadro. Podjezdżam na stanowisko wrzucam 2 zł i spłukuje auto wodą. Nastepnie wlewam płyn oraz własna wodę do wiadra i myję Octavię moją rekawicą. Po tym wrzucam kolejne 2 zł i spłukuję samochód.
Następnie odjeżdzam na parking i tam wycieram do sucha i stosuję kolejne krokiCzarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jac_ekA przy okazji. mam pewien problem ojciec ma C5 II kolor ciemny bordo, po myciu wychodzą na nim takie plamy - jak by byl niedomyty?, co moze byc przyczyną, trzeba go wycierac do sucha - dodam ze na myjni automatycznej ten "efekt" nie wystepujePozdrawiam Kuba vel GRUBEER.
Gejsza 6
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez GRUBEERmoze w tych miejscach jest cos na lakierku i recznie sie nie domywa (moze jakies soki z drzew) ??? a automat jednak bardziej ingeruje w lakier i srodki tez sa odpowiednio mocniejsze niz szampon ktorego sie standardowo uzywa do mycia. Jak wroce z wyjazdu to sie jakos umowimy dam ci troszke Tara i LG mam jeszcze gdzies te z testow moze one cos pomoga.- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Czesto ludzie pytaja i wrecz twierdza eeee tam co wy tam macie za robote nowe samochody umyc wytrzec szybki i gotowe, to kolejny przyklad jak ludzie z transportu uwazaja na nowe auta , pacjent nowka Outlander kolor oczywiscie ze czarny a odbiorca pedant i co typowy wyglad k...... szlak czleka strzela i serce sie kraja jak sie to umyje i zobaczy lakier :cry:
Lewy przedni blotnik
Tu czesc maski jakis kretyn stwierdzil ze bedzie palcem pisal na lakierze :x
Tu juz po wstepnej korekcie lakieru
Efekt koncowy
PS.Ta glupia geba w odbicu to ja
Komentarz
-
-
Witam serdecznie specjalistów od mycia samochodów :-) Panowie od niedawna jestem właścicielem octavii fl w kolorze czerń magic. Jako ze jest to 2 samochód w domu to większość czasu stoi w garażu,a w tyłek w ciężkich warunkach zimowych dostaje ten drugi,od początku grudnia był myty 2 razy na myjni ręcznej. Wraz z wiosna chciałbym podejść do pielęgnacji octavii w miarę rzetelnie,w związku z tym moje pytanie brzmi: jakich firm kosmetyki polecacie, z czego składać się musi zestaw do mycia samochodu taki w miarę dobry,oczywiście też bez przesady ;-) na pokazy nie zamiaruje się udawać ;p i jak mniej więcej oscyluje się cena takiego zestawu. Z tego co zdążyłem pobieżnie zauważyć czytając kilka str w tym temacie kosmetyki firmy meguiars mają dość dobrą opinię. Znalazłem na ich stronie taki oto zestaw do pielęgnacji :
Nie mam pojęcia czy to dobra cena za taki zestaw,czy może w tej kwocie udałoby mi się skompletować coś ciekawszego.Coś jeszcze wypadałoby ewentualnie do niego dokupić?Wiem ze kosmetyków można dokupywać pewnie w nieskończoność,ten do tego, ten do tego itp itd . Zależy mi na skompletowaniu zestawu w miarę dobrego,lecz bez nadmiernej przesady. Mam również pytanie czy ktoś z forumowiczów kupował kosmetyki meguiars z allegro, jeśli tak to poproszę o namiary na jakiegoś zaufanego sprzedawce. Za wszystkie rady tyczące się mycia kochanego autka z góry dziękuje.Pozdrawiam wszystkich forumowiczów serdecznie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Marxa czemu nie?
Jac_ek, być moze kiedyś ktoś woskował niedomyte auto i mógł wetrzeć bród wraz z woskiem w lakier.
[ Dodano: Sro 20 Sty, 10 07:03 ]
Zamieszczone przez savio23jakich firm kosmetyki polecacie
Że wymienię kilka najpopularniejszych firm: Meguiars, Dodo, Chemical Guys, Sonus, Auto Glym, Poorboys, a z górnej póólki Zymol i Swisswax. Na stronie nr 1 masz linki do sklepów z tymi kosmetykami.
Zamieszczone przez savio23z czego składać się musi zestaw do mycia samochodu taki w miarę dobry,oczywiście też bez przesady
2. Glinka do czyszczenia lakieru
3. środek ścierny (leeko lub mocniej zalezy od stanu lakieru)
4. Odzywka do lakieru
5. wosk
6. środek do czyszczenia opon
7. środek do dressingu opon (nabłyszczania i ochrony)
8. środek do plastików wewnętrznych
9. środek do czarnych plqastików zewnętrznych (w O II FL chyba nie ma nic czarnego więc to odpada).
10. Środek do mycia szyb
11. Rózne aplikatory, sciereczki i reczniki do polerowania oraz szczotki i pędzelki do czyszczenia a także rekawica do mycia auta.
Troche tego jest
Zamieszczone przez savio23Z tego co zdążyłem pobieżnie zauważyć czytając kilka str w tym temacie kosmetyki firmy meguiars mają dość dobrą opinię
[ Dodano: Sro 20 Sty, 10 07:11 ]
Zamieszczone przez savio23Coś jeszcze wypadałoby ewentualnie do niego dokupić?Zamieszczone przez savio23Mam również pytanie czy ktoś z forumowiczów kupował kosmetyki meguiars z allegroCzarny Elegance
Komentarz
-
-
Ostatnio uzywalem pasty Scratch do usuwania rys, powiem szczerze ze nie bylem do konca zadowolony z efektu. W zwiazku z tym mam pytanko czy: jest jakas skuteczniejsza pasta, czy moze recznie polerowanie nie do konca jest takie skutecznie i trzeba pomyslec o maszynce, czy moze za malo sie staralem. Zreszta po calym zabiegu: na bocznych elementach byl efekt jakbym samochod nie doknca dobrze wypolerował. Uzywałem:
Dodo Juice Born to be Mild szampon 250ml
Meguiars rękawica do mycia z mikrofibry oczywiscie na dwa wiadra
quick detailer + glinka
Scratch
DC2
Colonite 915
oczywiscie do wszystkich zaiegów sciereczki z microfibry firmy Meguiars
Jeszcze pytanko o Colonite, jaka powinno miec konsystencje. U mnie jest jak na wpół zamrozone masło. Tak ma byc.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sebba75S10 i S17 z Scholla daje bardzo dobry efekt jesli chodzi o polerke recznaCzarny Elegance
Komentarz
-
-
Moze inaczej jakiego efektu powinienem sie spodziewac, czy np. poprzez reczna polerke jestem w stanie osiagnac cos takiego albo chodciaz sie zblizyc do takiego efektu. http://www.car-spa.pl/index_carspa.p...=16#photos_box chodzi mi o usuwanie rys
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Radsoczy np. poprzez reczna polerke jestem w stanie osiagnac cos takiego albo chodciaz sie zblizyc do takiego efektu. http://www.car-spa.pl/ind...k=16#photos_box chodzi mi o usuwanie rys
[ Dodano: Sro 20 Sty, 10 12:20 ]
Zamieszczone przez savio23Dziekuję koledze Big za szybką i rzetelną odpowiedźCzarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigZamieszczone przez sebba75S10 i S17 z Scholla daje bardzo dobry efekt jesli chodzi o polerke reczna
Seba w swoim poscie nie wspomnial nic ze je sprzedaje albo ze je sprzeda koledze,poprostu dodal je listy ktora niejako Ty stworzyles...chyba ze cos jest napisane sympatycznym atramentem i ja tego nie zauwazylem... :lol:
Komentarz
-
Komentarz