Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Deco
    Rider
    • 2008
    • 612

Marx, niestety trzeba kombinować. Ja jeżdze przed lub po godzinach pracy zakładu do którego należą te myjki albo myje samochód w krzakach i jadę tylko spłukać na myjkę (szampon mam z neutralnym pH i ponoć jest bezpieczny dla środowiska).

Komentarz

• Maru 123
      RS
      • 2008
      • 4660

Marx, robię tak samo jak Deco, . jedziesz sobie na myjnię np. o 23-24 spłukujesz auto myjesz elegancko swoim szamponem itd. a potem opłukujesz wyciwerasz do sucha i odjeżdzasz można tak nawet sobie silnik umyć :szeroki_usmiech
      1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Big
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6389

A w Lublinie na szczęście jeszcze kombinować nie trzeba Po prostu jadę na myję samoobsługową mam w bagażniku szampon, rękawicę i w zimie 2 5l butelki z wodą , oraz własne wiadro. Podjezdżam na stanowisko wrzucam 2 zł i spłukuje auto wodą. Nastepnie wlewam płyn oraz własna wodę do wiadra i myję Octavię moją rekawicą. Po tym wrzucam kolejne 2 zł i spłukuję samochód.
        Następnie odjeżdzam na parking i tam wycieram do sucha i stosuję kolejne kroki
        Czarny Elegance

Komentarz

• Marx
          Elegance
          • 2009
          • 865

a po co te pieciolitrowki? nie mozna z lancy nalac wody?

Myjnia na ktorej bylem nalezy do stacji benzynowej BP wiec niestety nawet o 24h jest obsluga... Ale mam jeszcze jedna tylko dalej, musze ja przetestowac.

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

Zamieszczone przez Marx
            No to pomyśl czy można Nalejesz wody która leci pod sporym ciśnieniem do pustego wiadra :?:
            Czarny Elegance

Komentarz

• sebba75
              Ambiente
              • 2009
              • 225

O Big gdzie cie wciagnelo jak cie nie bylo na forum ?

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

sebba75, szykuje mi sie remoncik w domu więc latam jak głupi po sklepach i ... mam już dość polskiej niekompetencji
                Czarny Elegance

Komentarz

• GRUBEER
                  Elegance
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 936
                  • Volkswagen

Zamieszczone przez Jac_ek
                  A przy okazji. mam pewien problem ojciec ma C5 II kolor ciemny bordo, po myciu wychodzą na nim takie plamy - jak by byl niedomyty?, co moze byc przyczyną, trzeba go wycierac do sucha - dodam ze na myjni automatycznej ten "efekt" nie wystepuje
                  moze w tych miejscach jest cos na lakierku i recznie sie nie domywa (moze jakies soki z drzew) ??? a automat jednak bardziej ingeruje w lakier i srodki tez sa odpowiednio mocniejsze niz szampon ktorego sie standardowo uzywa do mycia. Jak wroce z wyjazdu to sie jakos umowimy dam ci troszke Tara i LG mam jeszcze gdzies te z testow moze one cos pomoga.
                  Pozdrawiam Kuba vel GRUBEER.
                  Gejsza 6

Komentarz

• Jac_ek
                    RS
                    • 2009
                    • 1733

Zamieszczone przez GRUBEER
                    moze w tych miejscach jest cos na lakierku i recznie sie nie domywa (moze jakies soki z drzew) ??? a automat jednak bardziej ingeruje w lakier i srodki tez sa odpowiednio mocniejsze niz szampon ktorego sie standardowo uzywa do mycia. Jak wroce z wyjazdu to sie jakos umowimy dam ci troszke Tara i LG mam jeszcze gdzies te z testow moze one cos pomoga.
                    Raczej nie, plamy są dość nieregularne, nie wiem czy po prostu nie jest to "coś z lakierem", w każdym razie chętnie bym przetestował jakiś dobry szampon. W sumie jest to wkurzające bo się człowiek namęczy przy myciu a po myciu efekt jest gorszy niż przed myciem :/ bo wygląda jak by ktoś po 0.7l się dorwał z myjką do samochodu. Jak coś to chętnie przygarne jakąś próbkę, daj znać na PW.
                    - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• Marx
                      Elegance
                      • 2009
                      • 865

Zamieszczone przez Big
                      Zamieszczone przez Marx
                      No to pomyśl czy można Nalejesz wody która leci pod sporym ciśnieniem do pustego wiadra :?:
                      a czemu nie? nie probowalem wiec dlatego pytam

Komentarz

• jama89
                        L&K
                        • 2008
                        • 1214

Marx, to sprobuj wiecej wody bedzie na tobie niz w wiadrze :P a pozatym trwalo by to bardzo dlugo. ja jak wleje juz szampon do wiadra z woda to wkladam lance przyciskam na 2sekundy i mam dobrze wymieszany szampon z woda, polecam
                        Octavia 1.9 TDI ASZ

.

Komentarz

• sebba75
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 225

Czesto ludzie pytaja i wrecz twierdza eeee tam co wy tam macie za robote nowe samochody umyc wytrzec szybki i gotowe, to kolejny przyklad jak ludzie z transportu uwazaja na nowe auta , pacjent nowka Outlander kolor oczywiscie ze czarny a odbiorca pedant i co typowy wyglad k...... szlak czleka strzela i serce sie kraja jak sie to umyje i zobaczy lakier :cry:
                          Lewy przedni blotnik

Tu czesc maski jakis kretyn stwierdzil ze bedzie palcem pisal na lakierze :x

Tu juz po wstepnej korekcie lakieru

Efekt koncowy
                          PS.Ta glupia geba w odbicu to ja

Komentarz

• mecholl
                            L&K
                            • 2008
                            • 1006

sebba75, odbicie lepsze niż w lustrze
                            Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• savio23
                              Drive
                              • 2009
                              • 82

Witam serdecznie specjalistów od mycia samochodów :-) Panowie od niedawna jestem właścicielem octavii fl w kolorze czerń magic. Jako ze jest to 2 samochód w domu to większość czasu stoi w garażu,a w tyłek w ciężkich warunkach zimowych dostaje ten drugi,od początku grudnia był myty 2 razy na myjni ręcznej. Wraz z wiosna chciałbym podejść do pielęgnacji octavii w miarę rzetelnie,w związku z tym moje pytanie brzmi: jakich firm kosmetyki polecacie, z czego składać się musi zestaw do mycia samochodu taki w miarę dobry,oczywiście też bez przesady ;-) na pokazy nie zamiaruje się udawać ;p i jak mniej więcej oscyluje się cena takiego zestawu. Z tego co zdążyłem pobieżnie zauważyć czytając kilka str w tym temacie kosmetyki firmy meguiars mają dość dobrą opinię. Znalazłem na ich stronie taki oto zestaw do pielęgnacji :

Nie mam pojęcia czy to dobra cena za taki zestaw,czy może w tej kwocie udałoby mi się skompletować coś ciekawszego.Coś jeszcze wypadałoby ewentualnie do niego dokupić?Wiem ze kosmetyków można dokupywać pewnie w nieskończoność,ten do tego, ten do tego itp itd . Zależy mi na skompletowaniu zestawu w miarę dobrego,lecz bez nadmiernej przesady. Mam również pytanie czy ktoś z forumowiczów kupował kosmetyki meguiars z allegro, jeśli tak to poproszę o namiary na jakiegoś zaufanego sprzedawce. Za wszystkie rady tyczące się mycia kochanego autka z góry dziękuje.Pozdrawiam wszystkich forumowiczów serdecznie.

Komentarz

• Big
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6389

Zamieszczone przez Marx
                                a czemu nie?
                                Marx, błagam cię nie zadawaj pytan na poziomie dziecka z podstawówki 8)

Jac_ek, być moze kiedyś ktoś woskował niedomyte auto i mógł wetrzeć bród wraz z woskiem w lakier.

[ Dodano: Sro 20 Sty, 10 07:03 ]
                                Zamieszczone przez savio23
                                jakich firm kosmetyki polecacie
                                Oj jest duzo dobrych firm. wszystko zalezy od budżetu i Twojego samozaparcia
                                Że wymienię kilka najpopularniejszych firm: Meguiars, Dodo, Chemical Guys, Sonus, Auto Glym, Poorboys, a z górnej póólki Zymol i Swisswax. Na stronie nr 1 masz linki do sklepów z tymi kosmetykami.
                                z czego składać się musi zestaw do mycia samochodu taki w miarę dobry,oczywiście też bez przesady
                                1. Szampo o neutralnym ph
                                2. Glinka do czyszczenia lakieru
                                3. środek ścierny (leeko lub mocniej zalezy od stanu lakieru)
                                4. Odzywka do lakieru
                                5. wosk
                                6. środek do czyszczenia opon
                                7. środek do dressingu opon (nabłyszczania i ochrony)
                                8. środek do plastików wewnętrznych
                                9. środek do czarnych plqastików zewnętrznych (w O II FL chyba nie ma nic czarnego więc to odpada).
                                10. Środek do mycia szyb
                                11. Rózne aplikatory, sciereczki i reczniki do polerowania oraz szczotki i pędzelki do czyszczenia a także rekawica do mycia auta.
                                Troche tego jest
                                Z tego co zdążyłem pobieżnie zauważyć czytając kilka str w tym temacie kosmetyki firmy meguiars mają dość dobrą opinię
                                Są naprawdę niezłe, ale nie najlepsze. Myslę, że na początek można skorzystać z oferty tej firmy. Na stronie nr 13 masz taki przykładowy zestawik.

[ Dodano: Sro 20 Sty, 10 07:11 ]
                                Coś jeszcze wypadałoby ewentualnie do niego dokupić?
                                Oj wypadałoby, wypadało Przede wszystkim nie ma tam glinki, a bez niej jakiekolwiek porządne czyszczenia nie ma sensu. Zreszta jak pisałem wyzej, spójrz na stronę nr 13 i zobacz na przykładowy zetaw kosmetyków.
                                Mam również pytanie czy ktoś z forumowiczów kupował kosmetyki meguiars z allegro
                                Jeśli chodzi o kosmetyki tej marki to rób zakupy prze zoficjalną stronę Mequiars. Mamy tam 10% zniżki.
                                Czarny Elegance

Komentarz

• sebba75
                                  Ambiente
                                  • 2009
                                  • 225

[quote="savio23"]moje pytanie brzmi: jakich firm kosmetyki polecacie
                                  Oczywscie Scholl i Nelsen tez sa godne uwagi :szeroki_usmiech
                                  PS ale nie sa z najwyzszej polki

Komentarz

• Radso
                                    Drive
                                    • 2008
                                    • 64

Ostatnio uzywalem pasty Scratch do usuwania rys, powiem szczerze ze nie bylem do konca zadowolony z efektu. W zwiazku z tym mam pytanko czy: jest jakas skuteczniejsza pasta, czy moze recznie polerowanie nie do konca jest takie skutecznie i trzeba pomyslec o maszynce, czy moze za malo sie staralem. Zreszta po calym zabiegu: na bocznych elementach byl efekt jakbym samochod nie doknca dobrze wypolerował. Uzywałem:
                                    Dodo Juice Born to be Mild szampon 250ml
                                    Meguiars rękawica do mycia z mikrofibry oczywiscie na dwa wiadra
                                    quick detailer + glinka
                                    Scratch
                                    DC2
                                    Colonite 915
                                    oczywiscie do wszystkich zaiegów sciereczki z microfibry firmy Meguiars
                                    Jeszcze pytanko o Colonite, jaka powinno miec konsystencje. U mnie jest jak na wpół zamrozone masło. Tak ma byc.

Komentarz

• sebba75
                                      Ambiente
                                      • 2009
                                      • 225

S10 i S17 z Scholla daje bardzo dobry efekt jesli chodzi o polerke reczna

Komentarz

• Andrzej Z.
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 710
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                                        • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

sebba75, pieknie wyszedl ten Outlander
                                        pelen respect
                                        CDS-AutoSpa

AXR TDI+
                                        Perfect Service by DobryGrześWawa
                                        ET-14,352

Komentarz

• Big
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 6389

Zamieszczone przez sebba75
                                          Sebba dobry efekt osiągniesz też za pomocą ScratchX2 czy Ultimate Compoud lub też środków innych firm. Trzeba tylko sie przyłozyć do roboty. Naprawdę nie ma potrzeby na siłę zachwalać sprzedawanych przez siebie produktów. Dobrej klasy produkt obroni sie sam
                                          Czarny Elegance

Komentarz

• savio23
                                            Drive
                                            • 2009
                                            • 82

Dziekuję koledze Big za szybką i rzetelną odpowiedź.Pozdrawiam

Komentarz

• Radso
                                              Drive
                                              • 2008
                                              • 64

Moze inaczej jakiego efektu powinienem sie spodziewac, czy np. poprzez reczna polerke jestem w stanie osiagnac cos takiego albo chodciaz sie zblizyc do takiego efektu. http://www.car-spa.pl/index_carspa.p...=16#photos_box chodzi mi o usuwanie rys

Komentarz

• Big
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 6389

Zamieszczone przez Radso
                                                czy np. poprzez reczna polerke jestem w stanie osiagnac cos takiego albo chodciaz sie zblizyc do takiego efektu. http://www.car-spa.pl/ind...k=16#photos_box chodzi mi o usuwanie rys
                                                Myślę, że takiego efektu reką nie osiągniesz (no chyba ze masz baaaaardzo duże samozaparcie i mięśnie godne Pudziana ). Na pewno pozbędziesz się części małych rysek kolistych ale maszyny nic nie zastąpi.

[ Dodano: Sro 20 Sty, 10 12:20 ]
                                                Dziekuję koledze Big za szybką i rzetelną odpowiedź
                                                Nie ma sprawy cieszę się ,że mogłem pomóc.
                                                Czarny Elegance

Komentarz

• Radso
                                                  Drive
                                                  • 2008
                                                  • 64

samozaparcie by sie znalazło gorzej z miesniami . Czyli scratch nie jest zły. Moze sprobuje na wiosne jakiegos innego produktu.

Komentarz

• Andrzej Z.
                                                    Rider
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 710
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                                                    • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zamieszczone przez Big
                                                    Zamieszczone przez sebba75
                                                    Sebba dobry efekt osiągniesz też za pomocą ScratchX2 czy Ultimate Compoud lub też środków innych firm. Trzeba tylko sie przyłozyć do roboty. Naprawdę nie ma potrzeby na siłę zachwalać sprzedawanych przez siebie produktów. Dobrej klasy produkt obroni sie sam
                                                    To dlaczego skoro wymieniasz produkty tez innych firm nie wspomniales o Shollu ??
                                                    Seba w swoim poscie nie wspomnial nic ze je sprzedaje albo ze je sprzeda koledze,poprostu dodal je listy ktora niejako Ty stworzyles...chyba ze cos jest napisane sympatycznym atramentem i ja tego nie zauwazylem... :lol:
                                                    CDS-AutoSpa

AXR TDI+
                                                    Perfect Service by DobryGrześWawa
                                                    ET-14,352

Komentarz

Pracuję...